Verzekering voor je kat of hond

Steeds meer mensen sluiten tegenwoordig een verzekering af voor hun huisdier, omdat ook de kosten voor de dierenarts heel aardig kunnen oplopen als je geliefde beestje iets mankeert. Omdat je je trouwe viervoeter dan toch de beste zorg wilt bieden, is een verzekering lang geen gek idee, omdat je er dan verzekerd van kunt zijn dat een noodzakelijke ingreep of behandeling ook door kan gaan. Zodat jouw beestje weer opknapt en nog lang bij jou mag wonen.

Verschillen tussen verzekeringen
Verzekeringsmaatschappijen bieden verzekeringen aan voor katten en honden. Katten zijn in de regel iets voordeliger dan een hond, maar de verschillen in premies worden hoofdzakelijk bepaald door de vergoedingen die bij een bepaalde verzekering zijn inbegrepen. Sommige maatschappijen bieden ook verschillende huisdierenverzekeringen aan. Als je een verzekering wilt afsluiten voor je huisdier, kun je het beste eerst bekijken wat je belangrijk vindt om te laten verzekeren. Op internet kun je op veel sites verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken en zo de beste voor jouw dier kiezen. Je ziet duidelijk de verschillen in premie, eigen risico, maximaal uit te keren bedrag en vergoedingen. Dit zijn ook de punten waar je rekening mee dient te houden voordat je een verzekering afsluit.

Premie
Een huisdierenverzekering kan sterk verschillen in premie. Deze verschillen worden hoofdzakelijk veroorzaakt door de vergoedingen die in een bepaalde verzekering zijn opgenomen. Hoe meer er vergoed wordt, hoe hoger de premie zal uitvallen. Als je voor een aanvulling op de basisverzekering kiest, gaat de premie ook omhoog.

Eigen risico
Iedere verzekering werkt ook met een eigen risico. Dit risico kan op verschillende manieren bepaald worden. Sommige verzekeraars hanteren een vast bedrag per jaar voor het eigen risico. Als je huisdier eenmaal dit bedrag bereikt heeft, hoef je zelf niet meer bij te betalen tenzij anders aangegeven staat in de polisvoorwaarden. Het is ook mogelijk dat je een vast bedrag of percentage per behandeling betaalt. Wat daarbij het gunstigste is, hangt af van de kosten van de behandeling.

Vergoedingen en maximum bedrag per jaar
De ene verzekeraar vergoedt meer dan de andere, dit zie je dus terug in de hoogte van de premie. Als je eerst voor jezelf bepaalt wat je graag vergoed wilt zien, dan kun je kijken of een bepaalde verzekering dat ook dekt. Zo niet, dan kies je voor een andere of bekijkt een aanvulling die je wel geeft wat je wilt. Verzekeraars stellen ook een maximum aan de vergoedingen die ze per jaar uitkeren. Deze kunnen sterk uiteenlopen.

Overige factoren
Verder kunnen zaken als de looptijd van een bepaalde verzekering verschillend zijn. Er bestaan dierenverzekeringen die per dag opzegbaar zijn, maar er zijn er ook waar je meer jaren aan vast zit.  Behalve een vergelijking van verschillende verzekeringen kun je op internet vaak ook je premie zelf al berekenen. Dan weet je meteen waar je aan toe bent. Het is jouw keuze of je het afsluiten van een verzekering en de kosten ervan vindt opwegen tegen het zelf betalen van de medische kosten van je huisdier. Je wilt het liefste dat je dier nooit iets overkomt, maar als het dan toch nodig mocht zijn, is het wel prettig als alles geregeld is en jij je alleen maar bezig hoeft te houden met je maatje.